Stiri medicina scolara

Inapoi in lista de stiri | Home

Oferta inselatoare a sistemului pentru cei care nu promoveaza rezidentiatul

2013-01-21 18:04:42

Dupa sase ani de facultate, unii absolventi de medicina nu au sansa de partea lor si nu promoveaza examenul de rezidentiat din prima. Pentru fiecare dintre acestia, dezamagirea este mare. Unii devin reprezentanti medicali, altii opteaza pentru somaj, altii se pregatesc intens pentru urmatorul concurs de rezidentiat. Mai sunt si acei medici care vor, totusi, sa profeseze, chiar daca asta inseamna a fi sub stricta supraveghere a unui medic specialist sau a unui primar. Asa a aparut conceptul de medic cu competente limitate.


Ce face, de fapt, un astfel de medic? Conform legislatiei, activitatile medicului cu competente limitate ar trebui sa fie oarecum similare cu cele ale medicului rezident: examineaza pacientii, intocmeste si completeaza foaia de observatie clinica generala la internare, completeaza documentele de externare, insoteste pacientul la investigatiile prescrise si ii ofera acestuia explicatii despre procedurile respective si necesitatea efectuarii acestora. Atributiile mentionate sunt insirate intr-un act normativ care, desi este in vigoare de mai bine de doi ani de zile, nu functioneaza asa cum ar trebui.


"Din momentul in care s-a dat legea, noi am spus ca nu este altceva decat praf in ochi. Financiar, nu se poate face nimic pentru acesti tineri", sustine prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi. "Imi pare rau pentru ei, dar nu putem pune pe piata muncii persoane care nu un anumit nivel al cunostintelor. Examenul de rezidentiat este o regula a jocului", continua presedintele CMR.


Spitalele nu pot plati salariile medicilor cu competente limitate


Daniela este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. A avut nesansa, dupa cum ne marturiseste, sa ia un punctaj prea mic la rezidentiatul din noiembrie, dar a inceput deja sa se pregateasca pentru concursul din acest an. Nu doreste sa-si depuna actele pentru somaj, ci vrea sa munceasca.


A aflat de Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 527/2011, act normativ care ii permite sa isi faca meseria de medic, desi e constienta de numeroasele constrangeri: nu poate intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu poate fi incadrata in serviciile de ambulanta si nu are dreptul la cod de parafa. "Vreau sa ma angajez cat mai repede pana dau examenul din nou. Nu mai pot sta acasa", explica Daniela.


In ceea ce priveste leafa lunara a medicului cu competente limitate, ea este prevazuta in legea salarizarii unice, fiind asimilata salariului castigat de un medic stagiar. Potrivit legislatiei actuale, fondurile necesare salarizarii medicilor cu competente limitate se asigura de catre unitatea sanitara. Din pacate, spitalele mari nu au bani pentru a sustine salariile medicilor care nu au luat rezidentiatul, chiar daca acestia vor sa lucreze, iar legea le ofera o astfel de posibilitate.


"Nici nu se pune problema sa ii platim din bugetul spitalului, mai ales ca avem deja suficienti medici rezidenti. Le-ar putea fi de ajutor medicilor specialisti din ambulator, avem nevoie de personal medical in acest sens. Din pacate, fondurile spitalului nu ne permit sa asiguram salariile pentru medici care sa lucreze sub supraveghere. Spre exemplu, asta ne-ar micsora sumele din care facem achizitii", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Anca Lupu, managerul Spitalului Coltea din Capitala.


MS nu va organiza sesiune speciala de rezidentiat in primavara


Legea prevede ca posturile destinate medicilor cu competente limitate se infiinteaza si sunt prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare, iar ocuparea posturilor vacante se face prin concurs. Totusi, numarul de posturi de medici cu competente limitate la nivelul unei unitati sanitare nu poate depasi 20% din numarul total de posturi de medici specialisti sau primari din statul de functii aprobat.


"Trebuie tinut cont de faptul ca nu au drept de libera practica pana nu intra intr-un proces de instruire", a declarat pentru PaginaMedicala.ro conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.


Oficialul a precizat ca, desi la nivel national au ramas disponibile aproximativ 330 de locuri si posturi (90 de locuri; peste 200 de posturi, n.red.) dupa concursul national de rezidentiat din noiembrie, ele nu vor fi redistribuite, asa cum s-a intamplat in primavara lui 2012.


"Pana in momentul de fata, nu exista vreun proiect de act normativ prin care sa se organizeze o sesiune suplimentara a concursului national de rezidentiat. Numarul de locuri si posturi este redus, ele fiind disponibile in principal in localitatile mici, motiv pentru care nu au prezentat nicio atractie pentru candidatii care au promovat", a explicat conf. Rafila.


In zonele deficitare sunt sporuri si puncte sanitare raspandite


Insa nu doar unitatile sanitare ar putea angaja medici cu competente limitate. Absolventii de medicina au posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in cabinetele de medicina scolara sau in cele de medicina de familie. Cu toate acestea, sansele de a fi angajati in cadrul unor CMI-uri sunt relativ mici, dat fiind faptul ca veniturile cabinetelor de medicina de familie au scazut cu 40% in ultimii patru ani.


"Daca angajez un medic nu am cu ce sa il platesc. In spitale e altceva. In cazul unora dintre ele(spitale, n.red.), utilitatile sunt platite de primarie. N-ar fi rau sa avem un ajutor, dar finantarea nu ne permite sa angajam unul. In ceea ce priveste medicina de familie, exista zone deficitare - Muntii Apuseni, Delta Dunarii, insa nu se duce nimeni acolo, nu e atragator, cu toate ca sunt sporuri si puncte sanitare raspandite. Ar lucra cu medici specialisti si ar face practica sub supraveghere", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).


Ar fi Daniela dispusa sa isi desfasoare activitatea in mediul rural? "Depinde unde", ne spune. "As prefera sa fie un loc destul de accesibil, sa fac naveta o ora, o ora si jumatate. In schimb, nu as vrea sa ma stabilesc acolo, avand in vedere salariul. Nu mi-as putea permite sa platesc o chirie", a explicat tanara.


Medicii cu competente limitate ar putea fi angajati in cabinetele de medicina de familie in contextul informatizarii si al cardului de sanatate. "Totusi, nu e normal sa angajezi un om si sa il folosesti pe post de operator de calculator si nu ca medic, in conditiile in care a absolvit o facultate de medicina", a precizat dr. Raluca Zoitanu, reiterand ca medicul de familie titular de cabinet nu are cum sa sustina financiar un salariu de medic stagiar la care se adauga si alte taxe.


"Practic, suma se dubleaza. Din punctul meu de vedere, legea trebuia gandita altfel, nu sa aiba forma pe care o are in prezent", explica dr. Zoitanu.


Presiuni la nivelul CMR pentru a obtine drept de libera practica imediat dupa licenta


O sansa pentru medicii care lucreaza sub supraveghere ar putea veni de la unitatile sanitare private. Daniela a fost contactata de unul dintre cei mai mari operatori de servicii medicale, in vederea angajarii. "Le-am explicat ca nu am luat rezidentiatul si nu au avut nimic impotriva. Mi-au spus, insa, ca am nevoie de dreptul de libera practica", spune absolventa.


Presedintele CMR vrea sa lamureasca problema. "Un medic cu competente limitate nu are drept de libera practica. Acesta se dobandeste in momentul in care un rezident finalizeaza programul si ia examenul de specialist", explica prof. Astarastoae, adaugand ca se fac presiuni la nivelul organizatiei profesionale pe care o conduce pentru a da drept de libera practica absolventilor de medicina imediat dupa licenta.


"Deocamdata, Colegiul Medicilor din Romania nu este convins ca este un lucru foarte bun, intrucat nu avem o metodologie de licenta unica, iar unele universitati pot avea stacheta mai sus decat altele", a conchis seful medicilor.

Sursa: Paginamedicala